Hoe zien de lessen eruit?

Speelse lessen voor jonge kinderen

small_IMG_2583Voor jonge kinderen is de les niet echt gericht op het aanleren van speciale dansbewegingen.
Het is belangrijk dat een kind vertrouwen heeft in zijn eigen lichaam en ontdekt wat voor leuke en grappige bewegingen er allemaal mee kunnen: rollen, draaien, springen, rennen, sluipen.Hun fantasie wordt geprikkeld door verhalen of spannende muziek, en als vanzelf wordt hun bewegingspatroon ontwikkeld. Vaak wordt gewerkt met een thema. Op deze manier wordt hun motorische ontwikkeling gestimuleerd. Vooral het uitbeelden van de tekst is goed voor de ontwikkeling van hun taalgevoel.

 Gaandeweg leert het de fijnere motoriek beter te beheersen: dat je tenen bijvoorbeeld kunnen bewegen, zonder dat je voet dat ook doet! Het gaat vooral om het plezier in bewegen!

Lessen voor schoolgaande kinderen

Op deze leeftijd gaat het speelse er vanaf want deze kinderen willen juist heel graag wel wat leren.Allerlei termen die in de danswereld gebruikelijk zijn, doen hun intrede: van tendu naar plié tot scoop en snake. Hun spieren worden sterker en er wordt gewerkt aan de lenigheid. Allerlei basisvaardigheden worden aangeleerd, die ze later nodig hebben om bepaalde technieken uit te voeren. Een belangrijk onderdeel is de herhaling. Bewegingspatronen worden nu “ingesleten”.

Als docent probeer ik steeds de juiste balans te vinden in de diverse groepen omdat de ontwikkeling in deze leeftijdscategorie hard gaat. De belevingswereld verandert soms ineens heel snel, en daar wil ik op in kunnen spelen.

Uitdagende lessen voor tieners

Het lichaam van de tieners verandert en daardoor zijn bewegingen soms ineens veel moeilijker onder de knie te krijgen. Met geduld en gezelligheid lukt er dan soms ineens heel veel. Samen aan een dans werken, een choreografie maken, ruimtegebruik: het krijgt steeds meer aandacht in de les.

Meiden die zelf muziek meenemen die hen inspireert, van pop tot hiphop, en soms heel andere muziek die zelfs mij verrast. Het aanvoelen van de muziek en daarop dansen, wordt steeds belangrijker: bijvoorbeeld vloeiend, locken,  losjes of strak.

Daarbij blijven we verder werken aan spiergebruik, coördinatie en techniek.

Lessen voor studenten/volwassenen

Hierbij hebben we twee niveaus.

Aan één kant mensen die al veel gedanst hebben en graag aan een choreografie werken. Van hen wordt verwacht dat ze elke les aanwezig zijn en zich inzetten voor extra optredens. Er wordt een beroep gedaan op hun eigen creativiteit.

Er wordt onder andere gewerkt vanuit eigen improvisatie en de muziekkeuze is niet altijd een voor de hand liggende.Techniek en conditie worden goed onderhouden en aangescherpt zodat dat naar voren komt in de dans. Bovendien wordt zo blessures voorkomen.

 

Voor mensen die mensen die het heerlijk vinden om één uur in de week lekker te bewegen maar ook aan de jaarlijkse voorstelling mee willen doen, is deze les het meest geschikt. Er wordt altijd aan buikspieren en conditie gewerkt.

Het tempo ligt minder hoog dan in de andere les. Als je een keer niet kunt, door drukke werkzaamheden/studie of gebrek aan kinderopvang is dat niet zo’n probleem. Lekker werken op hedendaagse muziek, creativiteit en gezelligheid zijn belangrijk!

Demonstratie groep vanaf 17 +


Er wordt niet zomaar vanuit de muziek gewerkt, maar vanuit een thema. Daar wordt muziek bij gezocht en dansmateriaal ontwikkeld, deels vanuit de groep. De kunst is voor mij om daar een logische en mooie choreografie van te maken. Het is belangrijk dat men de muziek juist interpreteert en goed gebruik maakt van de ruimte.

Er volgen naast de jaarlijkse eigen voorstelling extra optredens 

 

 

Selectiegroepen vanaf 12 +

In deze groep zitten leerlingen die vaak meer lessen in de week hebben, serieus met dansen bezig zijn en veel plezier beleven aan het leren van nieuwe technieken.

Zij willen hard werken, het beste uit zichzelf halen en kunnen geduld opbrengen om met elkaar een mooie choreografie neer te zetten. Deze meiden hebben extra optredens en er worden voor hen gastdocenten uitgenodigd.

meiden/ jongens met een beperking

Deze groep is bedoeld voor meiden en jongens die graag willen dansen, maar zich niet echt thuis voelen in de bestaande lessen. Hen gun ik ook hun wekelijkse dansuur!

Maar dan wel in een kleine groep. Dan kan ik meer aandacht aan iedereen besteden. En dan is het ook beter te overzien. We dansen op dezelfde muziek als in andere groepen. Je mag ook je eigen muziek meenemen.

We doen bv oefeningen voor sterke spieren. Maar elk jaar is er ook een voorstelling in de Junushoff. Als je wilt, kun je meedoen, maar het hoeft niet.

Body-Fit

Je dochter danst bij ons en je denkt: ik zou ook wel aan mijn conditie willen werken.
Of: Je danst al bij ons maar wil extra training voor je buik- en rugspieren.
Of: Je vindt het leuk om lekker te bewegen op muziek, en je wilt dat doen in een prettige sfeer. Maar je hebt geen zin in zo’n voorstelling.

Daarom bieden we  BODY-FIT aan! De les begint met een warming-up. Daarna volgt er een serie spieroefeningen voor billen, buik en bovenbenen. Ook de rug wordt niet vergeten. Wekelijks op donderdag van 19.15-20.15, op de Harnjesweg 84. De lessen worden gegeven door Rachel van Ooteghem.